סוגיית ההתנגדות לצוואות היא אחת הסוגיות המורכבות והרגישות ביותר בתחום המשפט האזרחי. מצב בו מנוח משאיר אחריו צוואה שאינה תואמת את רצונו האמיתי או שנכתבה תחת השפעה בלתי הוגנת, גורם לסכסוכים עזים ומטבע הדברים במרבית המקרים פוגע במרקם המשפחתי. במקרים כאלה, היורשים והנוגעים בדבר נדרשים להתמודד עם אתגר כפול – לא רק לחשוף את האמת שמאחורי הצוואה, אלא גם לפעול תוך רגישות ושמירה על כבוד המשפחה. זוהי המלאכה המורכבת שבה עוסק עורך הדין יצחק מאיר וינד, שלאחר עשרות תיקים מורכבים בתחום דיני הירושה הפך את המוטו “להוציא את האמת לאור” לדרך חיים מקצועית.
“במקרים רבים בהם בני משפחה מרגישים שהם ‘קופחו בצוואה’, אני פועל ללא לאות כדי לחשוף את האמת שמאחורי הצוואה ולבחון אם היא אכן משקפת את רצונו האמיתי והחופשי של המנוח” ויחד עם זאת עושה הכל כדי למנוע מלחמות מיותרות, כאשר ניתן לעשות גישור משפחתי ולהגיע לתוצאה הוגנת עו”ד יצחק מאיר וינד אומר בנחרצות. “כאשר אני יוצר קשר עם העורכי הדין של היורשים האחרים, ומעמיד אותם על הבעייתיות שלה, ומוכיח שהייתה השפעה בלתי הוגנת, הרבה פעמים, אם יש רצון טוב, מגיעים להסכמות מחוץ לבית המשפט.”
עו”ד וינד ממשיך ומתאר כיצד הוא מנצל את הידע והניסיון הרב שצבר על מנת לאתר את נקודות התורפה בצוואה ולהצביע על הליקויים שלה. “היה לי מקרה לאחרונה של אשה שטענה כי הבית שבה היא מתגוררת היא קבלה ירושה מדוד שלה באמריקה שנפטר ללא ילדים, לאחר בדיקה מעמיקה הצליחו עובדי המשרד לאתר את אלמנתו של דוד מאמריקה שגילתה צוואה אותנטית אחרת לחלוטין.
מתי ניתן להגיש בקשה לביטול צוואה?
אחת העילות המרכזיות להתנגדות לצוואה, מסביר עו”ד וינד, היא “השפעה בלתי הוגנת” – מצב שבו המנוח היה נתון ללחצים או להשפעות חיצוניות בלתי ראויות בעת כתיבת הצוואה. “סעיף 30א’ לחוק הירושה, תשכ”ה-1965, קובע שאפשר לבטל צוואה שנעשתה בנסיבות של השפעה בלתי הוגנת – כמו למשל איומים וכו’,” הוא מדגיש.
כדי לקבוע אם אכן הייתה השפעה בלתי הוגנת, מסביר עו”ד וינד, בית המשפט בוחן ארבעה מבחנים עיקריים: מידת התלות והעצמאות של המנוח, היקף הסיוע שניתן לו על ידי הנהנה מהצוואה, מידת הניתוק שלו מהעולם החיצוני, ונסיבות כתיבת הצוואה עצמה. “במבחן הציות והסיוע, נטל ההוכחה הופך על זה שמקיים את הצוואה,” הוא מבהיר. “כלומר, עליו להוכיח שלא הייתה השפעה בלתי הוגנת.”
עילה נוספת להתנגדות לצוואה, ממשיך עו”ד וינד, היא היעדר כשרות משפטית של המנוח בשל מצב דמנציה או ליקויים נפשיים אחרים. “במקרים כאלה, אני עובד קשה כדי להציג ראיות ממקורות שונים – מסמכי קופות חולים, עדויות של אנשים שהכירו את המנוח באותה תקופה, וכדומה – על מנת להוכיח את חוסר הכשירות המשפטית שלו”.
מלבד השפעה בלתי הוגנת והיעדר כשרות משפטית, עו”ד וינד מונה גם עילות נוספות כמו חוסר רצון חופשי בשל איומים או לחצים חיצוניים, וכן ליקויים צורניים בכתיבת הצוואה עצמה. “בכל מקרה, החשוב ביותר הוא לבחון את הנסיבות הספציפיות ולהתחקות אחר רצונו האמיתי של המנוח”, הוא מדגיש.
כיצד מתכננים נכון את צוואה כדי למנוע התנגדויות בעתיד?
עו”ד וינד אינו מסתפק רק בחשיפת האמת שמאחורי הצוואה הספציפית. הוא רואה חשיבות עליונה גם בתכנון מקדים נכון של צוואות, באופן שיקטין את הסיכון להתנגדויות עתידיות וימנע מריבות משפחתיות כואבות. “כאשר יש לי צוואה שהיא לא סטנדרטית, שמנשלת חלק מהיורשים העתידיים במקרה של אדם מבוגר או אדם חלוה, אני דואג מראש להיעזר בחוות דעת, רופא פסיכו-גריאטר שיכול לאבחן את מצבו השכלי של המנוח,” הוא אומר. “דבר נוסף, אנחנו מתעדים את כתיבת הצוואה בווידאו”.
בנוסף, עו”ד וינד מדגיש את חשיבות התכנון הבין-דורי הנכון של העברת הנכסים, בחברות נכסי נדל”ן לדורות הבאים, כאשר מעבר לעניין הרגשי שבדבר הדבר מורכב מאד מבחינת החוק ובעיקר בכל הקשור למיסוי, אני עובד עם רואי חשבון שזו תחום התמחותם, במטרה לחסוך בתשלומי מיסים גבוהים. כך למשל, “כאשר יש מספר נכסים למנוח והוא רוצה להעביר אותם בירושה, ברגע שהיורש ירצה למכור, הוא יצטרך לשלם מס שבח מאוד גבוה. אבל עם תכנון נכון מראש, ניתן לחסוך מיליוני שקלים או מאות אלפי שקלים, וכן לחסוך הרבה עגמת נפש ובזבוז זמן יקר וזה לא פחות חשוב”.
נדבך נוסף ומרכזי בעבודתו של עורך דין וטוען רבני יצחק מאיר וינד הוא הכנת צוואות תקפות גם לפי ההלכה היהודית, דבר החשוב מאוד ללקוחותיו הדתיים. “לפי ההלכה היהודית, אדם אינו יכול לצוות מה יעשה ברשותו אחרי שהוא ימות, כי אחרי שהוא ימות אין לו שום כשרות משפטית,” הוא מסביר. “האפשרות היחידה להעביר את רכושו ליורשים זמן קצר לפי מותו”.
בסופו של דבר, מה שמניע את עו”ד וטו”ר יצחק מאיר וינד הוא לא רק המקצועיות הגבוהה, אלא גם המחויבות העמוקה לחשיפת האמת ולהגשמת הצדק. “אני לא בוחל משום מלחמה כאשר מדובר בהוצאת האמת לאור ובהגשמת הצדק,” הוא קובע בנחרצות. “מלחמה כזו צריך לנהל ברגישות, תוך כדי שמירה על יחסי המשפחה ככל הניתן, אבל לעולם אין לוותר על האמת”. הוא מוסיף ומספר על מקרים רבים בהם הצליח, בזכות עקשנותו ונחישותו, לבטל צוואות שהיו פגומות או שלא שיקפו את רצונו האמיתי של המנוח. “היה לי מקרה שבו הבנו שמדובר בנוכל שניסה להוציא צוואה לטובתו באמצעים פסולים. הצלחנו לבטל את הצוואה הזו ולמנוע עוול גדול”.
וינד- סלומון משרד עורכי דין וטוענים רבניים
בשיתוף יצחק מאיר וינד עורך דין וטוען רבני ממשרד וינד סלומון קישון ושות
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il