לרכוב על גלי הרגש במקום להיבלע בהם
הגישה המאחדת מציעה זווית ראייה מרעננת לטיפול בקשיים רגשיים. בשונה מגישות מסורתיות שמתמקדות בהפרעה ספציפית, היא מטפלת במנגנונים רגשיים משותפים העומדים בבסיס מגוון הפרעות חרדה ומצב רוח. השיטה משלבת עקרונות מטיפול קוגניטיבי-התנהגותי עם תרגולי מיינדפולנס וקבלה רגשית, ומציעה כלים מעשיים להתמודדות עם מגוון רחב של חוויות רגשיות.
“הגישה המאחדת מלמדת אותנו לנווט בים הרגשות” מסבירה גילור פרידמן-זלצר, פסיכולוגית קלינית בהתמחות ומנחת קבוצות. “במקום להילחם בגלים ולהתעייף במאבק, אנחנו לומדים לצוף איתם ולנווט בתבונה דרך הסערה.” הגישה מציעה תפיסה חדשנית -במקום להימנע מרגשות קשים או לנסות להדחיק אותם, היא מלמדת להכיר בהם, להבין אותם ולהתמודד דרכם.
חן בסין, פסיכולוגית קלינית בהתמחות ומנחת קבוצות, מוסיפה: “הדעה הרווחת היא שרגש עוצמתי הוא משהו שצריך לברוח ממנו. אנחנו מציעות גישה אחרת – ללמוד לחיות עם הרגש ולהתחבר אליו במקום להימנע ממנו.” יתרון מרכזי של התוכנית הוא המבנה הקבוצתי, היוצר סביבה תומכת של שיתוף וצמיחה הדדית. “המפגש עם אחרים שמתמודדים עם אתגרים דומים מפחית את תחושת הבדידות וממחיש שאיננו לבד בהתמודדויות שלנו” מסבירה פרידמן-זלצר.

“גיליתי שאני יכול לחיות בשלום עם הרגשות שלי“
שי (שם בדוי), משתתף בן 30 בקבוצה, משתף בחווייתו: “במשך שנים התמודדתי עם חרדה קשה שפגעה בקשרים המשמעותיים ביותר בחיי. המצב החמיר משמעותית בחודשים האחרונים.” למרות חששותיו הראשוניים מטיפול קבוצתי, החוויה הפתיעה אותו לטובה. “דאגתי שהחשיפה לסיפורים של אחרים תגביר את החרדה שלי, אבל התרחש דווקא ההפך- המפגש עם אנשים במצב דומה עזר לי להכניס את הכל לפרופורציות ולפתח כלי התמודדות חדשים.”
הקבוצות משלבות תרגולים מעשיים המאפשרים למשתתפים לרכוש מיומנויות ליישום בחיי היומיום. “בהתחלה חששתי לתרגל מול אחרים,” מספר שי, “אבל עם הזמן בניתי אמון בקבוצה ובתהליך.” התוצאות לא איחרו לבוא: “היום אני יכול לתת מקום לרגשות עוצמתיים ומבין שהם באים בגלים שחולפים. למדתי גם לסמוך יותר על אחרים ולחלוק את מה שאני עובר. איכות החיים שלי השתפרה פלאים.”
חוסן רגשי דרך חיבור אנושי
הגישה המאחדת מתאימה במיוחד לתקופות מאתגרות מכיוון שהיא מספקת כלים להתמודדות עם מגוון רגשות ולא רק עם סימפטומים ספציפיים. “בתקופות של לחץ ומתח, אנשים נוטים לשפוט את עצמם על רגשותיהם,” מסבירה גילור. “הגישה המאחדת מלמדת שכל רגש הוא לגיטימי ונושא מידע חשוב על המתרחש בנו ובסביבתנו.”
חן מוסיפה תובנה חשובה: “בימים של חוסר ודאות, הפרשנות שלנו למציאות נוטה להיות מוטה לכיוון הסכנה. אנחנו נלמדים לזהות עיוותי חשיבה ולפתח גמישות מחשבתית גדולה יותר.”

הרעיון מאחורי היוזמה משלב מקצועיות קלינית עם תובנה חברתית עמוקה. “חיפשנו פתרון שיהיה לא רק מקצועי ויעיל אלא גם יחזק את תחושת השייכות והסולידריות בין אנשים,” מסביר ד”ר רועי שופן, פסיכולוג ראשי במרפאת בארי לבריאות הנפש בכללית. “ראינו שהתחושה של ‘ביחד’ היא גורם חוסן מרכזי ובעלת פוטנציאל ריפוי משמעותי. כך נולד הרעיון לשלב את מודל ה-UP, טיפול מוכח למגוון הפרעות רגשיות, עם מסגרת קבוצתית המאפשרת שיתוף וחיבור אנושי.”
ד”ר שופן מודה כי היו חששות בתחילת הדרך: “התחלנו בזהירות, אבל במהרה ראינו את ההשפעה המיטיבה על המשתתפים. התגובות החיוביות חיזקו את הבנתנו ששילוב של כלים טיפוליים מקצועיים עם תחושת קהילה ושייכות הוא בדיוק המענה הנדרש בתקופות מאתגרות.”
פרופ’ יונתן הפרט, ראש המרכז להחלמה מטראומה באוניברסיטה העברית ושותף להרחבת הפרויקט לרמה הארצית, מוסיף את הפרספקטיבה המחקרית: “לפרוטוקול המאוחד יש פוטנציאל עצום לתת מענה למספר רב של אנשים במערכת הציבורית. היותו טראנסדיאגנסטי – כלומר לא מוגבל להפרעה ספציפית – הופך אותו לכלי גמיש ויעיל במיוחד. הוא גם קל יחסית ללמידה וליישום, מתאים לטיפול פרטני וקבוצתי, ויעילותו מגובה במחקרים רבים.”
בעקבות ההצלחה המרשימה במחוז דן-פ”ת, התוכנית מתרחבת כעת ליישום ברחבי הארץ. כללית מציעה את התוכנית לתושבי רמת גן-גבעתיים והסביבה, ללא עלות, בהפניית רופא משפחה. התוכנית כוללת 12 מפגשים שבועיים, כל מפגש נמשך כשעה.
“הסדנה היא ממש מתנה למי שמתמודד עם רגשות עוצמתיים,” מסכם שי. “לי יש נטייה לחוות רגשות בעוצמה גבוהה. בעבר זה הבהיל אותי, היום אני חי עם זה בשלום ואפילו רואה בזה מקור לעוצמה.”
כמו מגדלור המאיר את הדרך בסערה, הגישה המאחדת מספקת כלים ונקודת מבט חדשה לרבים המתמודדים עם אתגרים רגשיים – מלמדת אותם לנווט בביטחון במים הסוערים של החיים.