יום שישי , מרץ 29 2024

מזווית משפטית: מה אומר החוק על הצבת מצלמות בפעוטונים

תופעת ההתעללות בחסרי ישע עלתה לכותרות בשבועות האחרונים בעקבות חשיפת מספר מקרי התעללות בפעוטונים. עורכי הדין ורד כהן ורענן בר און מרמת גן, על הזווית המשפטית מאחורי דרישות האמהות

האמהות דורשות פיקוח על הגנים, צילום: רננה מור
האמהות דורשות פיקוח על הגנים, צילום: רננה מור

בשבועות האחרונים נחשפו צילומי מצלמת אבטחה שחשפו את מותה הטרגי של הפעוטה בגן בפתח תקווה, יסמין וינטה ז”ל. בהמשך, במה שנראה כמו תחילתה של מכת מדינה, חשפו מצלמות אבטחה בגני ילדים בגבעתיים וברמת גן מעשי אלימות מצד צוות הגן בילדים. הורים רבים פתחו במחאה ברשתות החברתיות ובקריאה לפיקוח על המעונות וגני הילדים.


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

הצטרפו לדף הפייסבוק שלנו


נושא הפיקוח הוא נושא רגיש. בעבר היו ניסיונות חקיקה בנושא שנתקעו בכנסת. הבוקר אמורות להיות מוגשות שתי הצעות חוק חדשות שנועדו להסדיר את נושא הפיקוח. עורכי הדין ורד כהן ורענן בר און מרמת גן, אשר משרדם מטפל גם בתביעות לעניין הגנת הפרטיות, מסבירים: “ההתנגדות להצבת מצלמות בגני הילדים נעוצה בחשש מדליפה לרשת ומפגיעה בפרטיות של המצולמים. בנוסף, לפי הדין בישראל, צילום ילדים הינו אסור”.

החוק מגן על פרטיות הילדים
החוק מגן על פרטיות הילדים

שאלה של תקציב

לדברי כהן ובר און בשנים האחרונות נפתחו מאות תיקים בגין אלימות מצד אנשי צוות כלפי קטינים בגני ילדים ובמעונות יום, ואולם ב- 90 אחוז מהמקרים נסגרו התיקים שנפתחו במשטרה בגלל חוסר ראיות. במקביל, ובעקבות אסונות שאירעו בגני ילדים, פציעות של פעוטות ולמרבה הזוועה גם מקרי מוות, שוב עולה הדרישה להתקנת מצלמות אבטחה במעונות יום ובגני ילדים, במטרה ליצור הרתעה שתרסן התנהגות פוגענית.

היתרונות בהתקנת מצלמות אבטחה בגני ילדים ברורים וידועים. בכלל כך, מערכת האבטחה המצולמת תאפשר להשגיח ולפקח בזמן אמת אחר המתרחש בגן הילדים, ולפקח על מי שאמון על ביטחונם של ילדינו. התקנת מצלמות אבטחה עשויה למנוע את מקרי האלימות המתרחשים בחדרי חדרים, ובמקרי אלימות תאפשר להעניש את האחראים. יכולת הצפייה בזמן אמת במתרחש בגן הילדים תאפשר אבטחה אפקטיבית ויעילה, בעלת קשר ישיר לביטחונם ושלמותם, הפיזית והנפשית, של הילדים.

הועלו מספר הצעות חוק להסדרת סוגיית הצבת מצלמות בגני ילדים. כך למשל, הצעת החוק הממשלתית להסדרת נושא הגברת הפיקוח על מעונות היום לפעוטות בגילאי 0-3 וכן מעונות יום לקשישים, לאנשים על מוגבלות שכלית התפתחותית ועוד. המטרה היא להגן על שלומם, בטיחותם והתפתחותם התקינה של הפעוטות, וכן להציב מצלמות אבטחה על מנת למנוע אסונות והתעללות בחסרי ישע, קטינים וקשישים. הצעת חוק נוספת, פרטית, מבקשת להציב מצלמות בכל גני הילדים, הן פרטיים והן מפוקחים, וכן במוסדות הקשישים.

הצילומים יישמרו בצורה מאובטחת ולא יימסרו לכל גורם שהוא פרט לרשויות אכיפת החוק לפי צו של בית משפט, במקרה של חשד סביר לביצוע עבירה על ידי אנשי הצוות כלפי הפעוטות. רשויות אכיפת החוק יהיו רשאיות לעשות שימוש בתיעוד כראיה בהליך פלילי בעקבות ביצוע עבירה.

התנגדות העיקשת ביותר קשורה עדיין בטעמי תקציב. הצבת מצלמות כרוכה בהוצאה כספית גבוהה. ואולם, גם לכך ניתן למצוא פתרון. במיוחד כאשר אין לחוק הקיים כיום כלים לאכיפה אפקטיבית.

עורכי הדין כהן ובר און, צילום: פרטי
עורכי הדין כהן ובר און, צילום: פרטי

החלטה של המנהל

באשר לבתי ספר, לדברי עורכי הדין כהן ובר און, “יש להבחין בין הצבת מצלמות בשטחים ציבוריים לבין הצבתן בשטחים שאינם ציבוריים. אם המצלמות מוצבות במקום ציבורי, למטרת שמירה על בטחון הציבור – אין מדובר בפגיעה בפרטיות.
לעומת זאת, אם בית הספר חפץ להציב מצלמות בשטחים בבית הספר שאינם שטחים ציבוריים, לצורך תיעוד קטינים הנכנסים אליהם, נדרשת קבלת הסכמה מודעת וחופשית של החשופים לצילום, היינו לקבל הסכמה מראש למיקום המצלמות מהוריהם של הקטינים. זאת, למעט מקרים בהם קיים חשש שמודעות של מצולמים למצלמות תכשיל את מטרתן”.

קיים איסור לצלם בכיתות
קיים איסור לצלם בכיתות

עורכי הדין מסבירים כי על פי חוזר מנכ”ל משרד החינוך, ההחלטה על הצבת מצלמות בתוך מוסד חינוך הינה כיום של מנהל המוסד. באם יחליט על הצבת מצלמות, מצלמה תוצב באופן שהיא תצלם את השטח הציבורי המשרת את כל באי המוסד החינוכי, כמו חצרות, מגרשי ספורט, מסדרונות וגגות. על פי חוזר מנכ”ל משרד החינוך, חל איסור להציב מצלמות במקום שבו מתקיימות פעילויות פרטיות כמו שירותים, חדרי מורים, חדר היועץ והמרפאה. כמו כן, חל איסור להציב מצלמות בכיתות הלימוד. בחוזר הובהר, כי למצלמה לא יחובר התקן בעל יכולת שמע או יכולת להקליט שמע.

“על פי החוזר של מנכ”ל משרד החינוך, רק מנהל מוסד חינוכי יוכל לצפות בצילום בזמן אמת”, מסביר בר און, “או אדם מצוות המוסד החינוכי שהוסמך על ידו לכך, והחומר ימחק בתוך שלושה ימים לכל המאוחר מיום הקלטתו, אלא אם כן סבר מנהל המוסד החינוכי שההקלטה כוללת אירוע חריג שיש חשיבות מרובה בשמירתו”.

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות
לקריאת כל התגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

אכיפה של שוטרי התנועה של מרחב דן ושוטרי תחנות רמת גן- בני ברק, גבעתיים ומסובים בנקודות מרכזיות. צילום: דוברות המשטרה

מורידים את האופניים החשמליים: 153 דוחות נרשמו ברמת גן, גבעתיים והסביבה

תפריט נגישות