סוכרת היא אחת המחלות הכרוניות הנפוצות ביותר בישראל ובעולם, אך סביב נושא התזונה עדיין מסתובבים לא מעט מיתוסים שמבלבלים גם אנשים בריאים וגם סוכרתיים.
מיטל שחימוב דובשני, דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת ומנהלת תחום סוכרת ותזונה במחוז דן פ"ת כללית, עושה סדר ומסבירה:
מה נכון, מה פחות … ומה חשוב לדעת באמת?
“קמח מלא ושיפון מכילים פחות סוכר מקמח לבן”
לא בדיוק. הכמות הכוללת של הפחמימות בקמחים כמעט זהה. היתרון של קמחים מלאים הוא בכמות הסיבים התזונתיים שמאטים את ספיגת הסוכר לדם ותורמים לתחושת שובע ארוכה יותר. לכן, ההמלצה היא לבחור בקמחים מלאים לא בגלל שהם “עם פחות סוכר”, אלא בזכות השפעתם המיטיבה על איזון הסוכר ובריאות מערכת העיכול.
“לחם ללא גלוטן עדיף לסוכרתיים”
לא בהכרח. גלוטן הוא חלבון שאינו משפיע על כמות הסוכר. לחמים ללא גלוטן המבוססים על קמחי עמילן (כמו אורז או טפיוקה) מתפרקים מהר וגורמים לעלייה חדה יותר ברמות הסוכר. לעומתם, לחמים המבוססים על אגוזים, זרעים או קמחים דלי פחמימות – יכולים להיות בחירה טובה.
“מיץ טבעי עדיף על שתייה ממותקת”
מיתוס נפוץ אך מטעה. מיץ טבעי מכיל סוכר טבעי (פרוקטוז), אך בכמות גבוהה מאוד – לעיתים אף יותר משתייה ממותקת. שתיית מיץ גורמת לעלייה חדה ומהירה ברמות הסוכר בדם. עדיף תמיד לאכול את הפרי בשלמותו, עם הסיבים שבו, ולא לשתות אותו.
“תפוח ירוק מכיל פחות סוכר מתפוח אדום”
לא נכון. ההבדל הוא בטעם בלבד, לא בכמות הסוכר. תפוח ירוק חמוץ יותר בגלל רמת חומציות גבוהה, אך תכולת הפחמימות דומה לזו שבתפוח אדום.
“סוכר חום בריא יותר מסוכר לבן”
סוכר חום אולי נראה טבעי יותר, אבל הוא מתפרק בגוף בדיוק כמו סוכר לבן וגורם לאותה עלייה ברמות הסוכר. עדיף לצמצם את צריכת שני הסוגים.
“אסור לאכול תפוחי אדמה ופסטה”
אין “אסור” – יש איזון. תפוחי אדמה ופסטה מעלים את רמות הסוכר, אך כשאוכלים אותם בכמות מתונה ובשילוב חלבון, שומן טוב וירקות – ניתן ליהנות מהם כחלק מתפריט מאוזן.
“עדשים לא מעלות סוכר”
עדשים וקטניות אחרות כן מכילות פחמימות, אך הן מתפרקות באיטיות בזכות הסיבים והחלבון שבהן, ולכן גורמות לעלייה מתונה ומבוקרת יותר בסוכר. הן מומלצות כחלק מתפריט יומיומי.
“בצל, סלק וגזר לא מתאימים לסוכרתיים”
לא נכון. אמנם יש בהם מעט יותר סוכר מירקות ירוקים, אך הם מכילים הרבה פחות פחמימות ממזונות כמו אורז או לחם. אין צורך להימנע מהם – רק לא לצרוך אותם כמיץ, שמרכז כמויות גדולות יותר ונספג מהר.
“מוצרים ללא תוספת סוכר אפשר לאכול חופשי”
טעות נפוצה. מוצרים אלה עשויים להכיל פחמימות, שומנים או ממתיקים שמשפיעים על רמות הסוכר. תמיד כדאי לקרוא את רשימת הרכיבים ולטבלאות הערכים התזונתיים.
מה כן חשוב לזכור?
לבחור דגנים מלאים
לשלב חלבון בכל ארוחה
להימנע ממשקאות ממותקים ומיצים
להעדיף פירות שלמים
לשים לב לכמות לא רק לסוג המזון
“בעולם רווי מידע ומיתוסים,” מסכמת מיטל שחימוב דובשני, “חשוב להתבסס על ידע מקצועי ואמין. תזונה נכונה ומאוזנת, לצד מעקב וליווי דיאטנית קלינית, יכולה לשנות את איכות החיים של אנשים עם סוכרת ולתרום לבריאות טובה יותר לכולנו.”
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il
