עמותת "ידיד לחינוך", שהוקמה לפני 17 שנה בגבעת שמואל נולדה מתוך חזון פשוט אך רב עוצמה, בעקבות הצורך שזיהתה מחנכת לשעבר דינה בנקלר ז"ל, שגם הקימה את בית הספר לטבע בת"א ויחד עם משה רביב שהיה שגריר במשרד החוץ שפרשו לגמלאות וחשבו שגמלאים שסיימו את עבודתם הם משאב אנושי יקר ערך, בעלי ניסיון וידע שיכולים לתרום משמעותית למערכת החינוך ולילדי ישראל. כיום, הסניף הרמת גני של העמותה מוכיח עד כמה החזון הזה מצליח, והפך למודל בעמותה של נתינה, קהילתיות והעצמה בין-דורית.
מהבנק והפרקליטות לכיתות הלימוד
בראש הסניף עומדות שתי נשים שלא נחות לרגע: בת עמי גורקביץ', לשעבר מנהלת בבנק לאומי, ויפית ויזל, שהייתה עורכת דין בפרקליטות ובקרנות פיצויים. שתיהן, שניהלו קריירות תובעניות, חיפשו דרך להמשיך לתת ולתרום גם לאחר הפרישה.
"שבוע אחרי שפרשתי הבנתי שאני חייבת לעשות משהו, לא רק לקבל אלא גם לתת, כי כך חונכתי", מספרת בת עמי. לפני תשע שנים, לאחר שכבר התנדבה במסגרת אחרת, התבקשה לרכז את קבוצת המתנדבים של "ידיד לחינוך" ברמת גן. לפני שלוש שנים הצטרפה אליה יפית, שפרשה גם היא וחיפשה התנדבות משמעותית. יחד, הן מנהלות את הקבוצה הגדולה ביותר בעמותה, המונה כ-220 מתנדבים הפרוסים ב-29 בתי ספר יסודיים מתוך 35 וגם ב-2 תיכונים אהל שם ובגין.
צבא של נתינה וניסיון חיים
המתנדבים, שרובם מעל גיל 70, מגיעים מכל קצוות הקשת המקצועית: מדוקטור להנדסת חלל, דרך מנהלי מוסכים ועד מהנדסי תוכנה. המכנה המשותף לכולם הוא הרצון להיות משמעותיים. הם מגיעים לבתי הספר לפחות לארבע שעות שבועיות, ביום קבוע, ויושבים לשיעור פרטני עם תלמיד אחד או שניים. "הילד יודע שהמתנדב בא רק בשבילו", מסבירות השתיים, "וזה חשוב לו לחוות הצלחה. נוצרים קשרים אישיים מדהימים".
הפעילות לא נעצרת בכיתה. בת עמי ויפית מקיימות כנסים, טיולים ומפגשי העשרה למתנדבים, ושומרות על קשר הדוק בקבוצות וואטסאפ ייעודיות. "אנחנו קהילה", הן מדגישות. "בודקות מי צריך עזרה, מתקשרות בימי הולדת. נוצרות חברויות עמוקות בין המתנדבים עצמם, והם הופכים לחלק בלתי נפרד מצוות בית הספר".

יותר משיעור פרטי
התרומה של המתנדבים חורגת מלימודי הליבה. כל אחד מביא את עולמו הייחודי: מתנדבת שמגיעה על קלנועית ומלמדת סריגה ויצירה, מתנדב שמשחק כדורסל ומדבר עם הילדים על בריאות הגוף והנפש, ומתנדבת, רקדנית בלט לשעבר, שמסייעת בהפקת אירועי סוף השנה, המתנדבים מסייעים החל מהנחלת הקריאה והכתיבה בכיתות הנמוכות, ובכל המקצועות לכל שכבות הגיל ועד סיוע בהכנה לבגרויות.
בנוסף, הסניף הרמת גני יזם פרויקטים ייחודיים:
חינוך פיננסי: כלכלנים ורואי חשבון מלמדים את הילדים על התנהלות עם דמי כיס ותקציב משפחתי.
גישור: פיילוט בשיתוף העירייה ללימוד גישור ופתרון סכסוכים בין תלמידים, המתנדבים גם מסייעים ליזמים הצעירים בגישור בסכסוכים בין הילדים בינם לבין עצמם..
קשר בין-דורי: הילדים מלמדים את המבוגרים שימוש במחשב ובסמארטפון, והמבוגרים מספרים להם את סיפורי חייהם. "הופתעתי מההתעניינות של הילדים ו מכמות השאלות שלהם", סיפרה מתנדבת ששיתפה את סיפור השואה והעלייה שלה.
ההתנדבות בעמותה היא לא רק נתינה, אלא גם קבלה. היא מעניקה לגמלאים מסגרת חברתית, תחושת שייכות ומטרה, ומוכיחה שהגיל הוא רק מספר כשיש רצון טוב ולב גדול.
העמותה מחפשת מתנדבים נוספים. אם אתם גמלאים המעוניינים לתרום מזמנכם וניסיונכם. ליצירת קשר עם בת עמי לחצו כאן, ליצירת קשר עם יפית לחצו כאן או לחצו כאן לאתר "ידיד לחינוך".
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il