יום חמישי , דצמבר 12 2024

שנה ל-7.10: החרדה בחברה הישראלית עלתה פלאים אך עדיין יש תקווה | דו”ח מיוחד של נמרוד ניר ומכון אגם

דו"ח מיוחד של נמרוד ניר ומכון אגם מציע ניתוח מעמיק על ההשפעות של ה7 באוקטובר ומלחמת 'חרבות ברזל' על החברה הישראלית. המלחמה, שהפתיעה רבים לאחר שנים של שקט יחסי, הביאה לחשיפת בעיות רבות במערכת הביטחון הישראלית. הדו״ח ביקש לחקור לעומק את השאלות שעלו בעקבות המלחמה בקרב הציבור ובקרב החברה הישראלית הכללית בכללותה תוך התייחסות לחברה הערבית

צילום: cottonbro studio PEXELS

חברה מפוצלת עם שביב של תקווה


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

הצטרפו לדף הפייסבוק שלנו


הדו״ח של נמרוד ניר ומכון אגם בא לבדק כיצד מלחמת חרבות ברזל והמלחמה בצפון בשנה החולפת עיצבו את החברה הישראלית והשפיעו עליה. הדוח מורכב מאד ועוסק בהיבטים רבים בנוגע לתפיסת עתידה של מדינת ישראל ע”י אזרחיה. כך לדוגמא פחות משליש מהישראלים חושבים שעתיד ילדיהם במדינה יהיה טוב יותר משלהם בעוד במגזר הערבי הנתונים מדאיגים אף יותר – 27% מערבי ישראל שנדגמו במחקר בטוחים שעתיד ילדיהם יהיה אף גרוע יותר מהמצב הנוכחי.

בנוסף, הדו״ח עוסק לעומק בנושאים כגון אחדות ושיח חברתי. אחד הדברים המרכזיים שעולים בדו״ח הוא האחראיות האזרחית ותפקיד החברה האזרחית בתחילת המלחמה ולאורך כל המלחמה. הדו״ח שואף להעניק כלים ליצירת שיח מורכב ומעמיק בשלושה רבדים מרכזיים: המצב הפוליטי, המצב הצבאי והמצב החברתי שיצרה המלחמה, תוך כדי שרטוט קווים וקשרים בין רבדים אלה.

בולט הפער בין היהודים לערבים בחברה הישראלית ואולי אף הנתון המפתיע ביותר, שלצד הקרע שנוצר בחברה הישראלית כולה לאחר אירועי ה7 באוקטובר, דווקא ערבי ישראל נמצאים בתסכול וחרדה גבוהים אף יותר מאזרחיה היהודים של המדינה. הקרע בתוך החברה הערבית העמיק עם התארכות המלחמה. כך למשל בעוד 50% מהאוכלוסיה היהודית שנבדקה בסקר דיווחה על פגיעה במצבם הכלכלי לאור המלחמה, בחברה הערבית המספרים גדולים אף יותר – 70% מהנדגמים, בני החברה הערבית דיווחו על פגיעה כלכלית כתוצאה ישירה מאירועי השנה החולפת וההידרדרות במצב הבטחוני.

חשש בטחוני אסון חברתי

הדו”ח של מכון אגם בדק את החששות של אזרחי המדינה ומצא כי בעוד המצב הבטחוני ממשיך להדאיג את כלל האזרחים, דווקא החשש החברתי מעתידה של החברה האזרחית בישראל מדאיג אף יותר. רוב גדול בציבור סבור כי החשש הגדול ביותר של מדינת ישראל בעת המלחמה צריך להיות מהקיטוב החברתי שמתרחש מתחת לפני השטח.

האיום הפנימי נתפס כגדול ומשמעותי יותר מאיומים חיצוניים ובטחוניים. הדו”ח עוסק גם במורכבות של הקשרים החברתיים בעקבות האירועים, והצורך במציאת פתרונות שיביאו ליציבות ולחוסן לאומי. המלחמה הובילה לכך שהציבור מבקש לבחון מחדש את הערכים והעקרונות שעליהם מושתתת החברה הישראלית, עם דגש על חיזוק הקשרים החברתיים והקניית כוח לקולות השונים. המחקר מעלה שוב את הקיטוב בין חרדים לחילונים בחברה הישראלית שממשיך להוביל כמפלג משמעותי שפוגע במרקמה של המדינה ואף מעמיק עם התארכות המלחמה ואי השוויון בנטל.

לצד העמקה ברבדים של החברה הישראלית, בדק הדוח מהן התחושות של הנשאלים מהמלחמה בעזה ויעדיה, מעל ל52% אמרו כי היעד המרכזי של המלחמה הוא החזרת החטופים שכן זה ייחשב כניצחון, רק 15% העידו כי מיטוט חמאס יהווה ניצחון במלחמה. הדוח מעמיק ובודק גם את המגמות הפוליטיות בחברה לאור האירועים הרבים בזירה הפוליטית בשנה החולפת ובהן פיטורי שר הביטחון, יואב גלנט. רוב גדול בציבור תומך בהמשך כהונתו ומבקר את פיטוריו והצטרפותו של גדעון סער לממשלה.

הדו״ח חוקר את המורכבות ואת הקונפליקטים שנוצרו בעקבות המלחמה ברמה האזרחית והחברתית. המלחמה יצרה תחושות של סולידריות ואחדות בקרב הציבור, אך גם העלתה שאלות לגבי הכלת קולות מגוונים ומעמדות שונים בחבר, כבא לתת תמונת ראי לישראל שאחרי ה7 באוקטובר, והפצעים שרק החלו להגליד.

נמרוד ניר: “לצד הביקורת, המתח, החרדה עולה גם סימן של שביב תקווה לגבי העתיד, מילים כמו חרדה ובהלה שהופיעו בתשאול הנדגמים התחלפו במילים של תקווה ואחדות כל אלה רק מדגישים  את הקונפליקטים והכאב הגדול הנמצאים בכלל החברה הישראלית בין מלחמה לשלום, בין הרצון למוטט את חמאס לרצון לראות את כל החטופים חוזרים בחיים, בין אהבת המולדת לחשש מהעתיד כאן. אלה יותר מכל מייצגים את החברה הישראלית בכללותה, עם כל מורכבויותיה.”

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות
לקריאת כל התגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

img-CM9mo8Rt4VPJ0UjOTOVNVg9n_1732703820706 (בסט לינקס תמונה זו נוצרה על ידי CHATGPT בינה מלאכותית)

מה ההבדלים המרכזיים בין עוסק מורשה לחברה בעמ?

תפריט נגישות