יום שני , אוקטובר 7 2024

אפשר ללכת לירקון: לקראת החג – מסלולי טיולים חינמיים בנחל

אפשר להתחיל בשכונת חרוזים בצד של רמת גן וללכת פריסטייל לכיוון תל אביב, או להיכנס לרכב. כמה מסלולים חינמיים בנחל הכי ישראלי שיש

נימפאה תכולה – באדיבות רשות נחל הירקון
נימפאה תכולה. צילום באדיבות רשות נחל הירקון

שהייה משותפת בטבע היא הזדמנות טובה להנות מהמגוון העצום של בעלי החיים והצמחים שיש בארץ ולהכיר אותם לילדים. לא תמיד חייב להשכים קום ולנסוע לצפון הו הדרום הרחוקים, לפעמים המקומות הכי יפים נמצאים ליד הבית. אזור נחל הירקון, שמשתרע על פני כמה ערים במרכז הארץ, מספק פתרון נהדר למשפחות שרוצות להישאר במרכז ועדיין להנות מהטבע, במקום המכונה “הריאה הירוקה של גוש דן”.


רוצים להדליף? שלחו וואטסאפ

הצטרפו לדף הפייסבוק שלנו


כבר שנים ארוכות שרשות נחל הירקון מבצעת בהצלחה שיקום אקולוגי מקיף לנחל ולטבע שסביבו. במהלך השנים בוצעו על ידי הרשות פעולות בתחום הניקיון, שיפור איכות המים, החי והצומח וטיפוח אתרים היסטוריים ופינות חמד בצד הנחל. בחרנו עבורכם כמה מסלולים ששווה לנסות:

לגלות את הגנים הלאומיים 

אופי הטיול: גן לאומי – מסלול מעגלי

מומלץ במיוחד ל: כולם

מושלם לפיקניק : בסמוך לברכות השכשוך, בריכת הנופרים, סמוך לנביעת המעיין בגן הלאומי

נקודת התחלה וסיום: חניון גן לאומי מקורות

מתי להגיע: בוקר – אחר הצהריים (לשים לב לשעות הסגירה בהתאם לעונה)

איך מגיעים: נמצא חניון בתשלום בגן לאומי מקורות הירקון

זמן מסלול: כשעתיים בלי הפסקות

אורך מסלול: כ-6 ק”מ

המסלול: נתחיל את המסלול בגן הלאומי מקורות הירקון, בו זורם החלק הנקי של הנחל המרכז סביבו צמחייה ובעלי חיים רבים. במתחם נמצאת טחנת אל מיר, טחנת הקמח הקדומה ביותר בירקון שפעלה עד לסוף המאה ה19 ונקראת על שם הכפר הערבי שהיה במקום. תרגום שמה הוא “מעבר”, כנראה משום שקירותיה תפקדו כגשר לחציית הנחל.

בדרום הגן הלאומי לא תוכלו לפספס את הפילבוקס הגדול, שהיה לעמדת שמירה על מסילת הרכבת בין ראש העין לפתח תקווה בתקופת המרד הערבי ב1936. בנוסף, ניתן להגיע עד לבריכת הנופרים המקסימה, זכר לאזור הנביעות הטבעי, בבריכה צמחיה ייחודית המאופיינת בעיקר בנופר הצהוב, וניתן למצוא בה את שרידי הצמחייה הטבעית של הירקון שהידלדלה. משם ניתן לחזור ולסיים את המסלול בחזרה בגן לאומי מקורות הירקון, או להמשיך דרום-מזרח לגן לאומי תל אפק, שם נמצא את מבצר אנטיפטריס – המצודה העות’מאנית בינאר באשי (1571) היא השריד הבולט ביותר במקום. המצודה בנויה על גבי בית מושל מהתקופה הכנענית ולצדה שרידי העיר הרומית-ביזנטית אנטיפטריס. ניתן להמשיך סביב האגם הרחב במקום, ומומלץ לסיים את המסלול בבריכות השכשוך המלאכותיות במתחם. הדרך חזרה היא באותו המסלול, אך ניתן לגוון מבחינת השבילים בתוך הגנים הלאומיים עצמם.

עוד באזור: כפר הבפטיסטים, חוות קאסר

נחל הירקון. צילום: דימה מושקו
צילום: דימה מושקו

מסלול עירוני והיסטורי

אופי  הטיול: שילוב של טבע ים ועיר במסלול אחד – לא מעגלי.

מומלץ במיוחד ל: כולם

מושלם לפיקניק: לאנץ’ על הדשא בפארק או בנמל תל אביב מול הים

נקודת התחלה: כיכר היל (רחוב שמעון התרסי 33), או בכיוון ההפוך מנמל תל אביב (רידינג)

נקודת סיום: נמל תל אביב

מתי להגיע: צהריים עד שקיעה

איך מגיעים: מומלץ להגיע בתחבורה ציבורית (ניתן לחנות בצמוד לכיכר היל בחניות ברחובות הפנימיים של השכונה בלבד)

זמן מסלול: כשעה

אורך מסלול: כ-4 ק”מ

המסלול: מתחילים בשכונת הצפון הישן בתל אביב, במצבת כיכר היל הנקראת על שם מפקד הדיוויזיה, הגנרל ג’ון היל, הנמצאת ברחוב שמעון התרסי 33. זאת הנקודה ההיסטורית הראשונה במסלול, אחד מעמודי הזיכרון שמוקמו לזכר הצליחה המוצלחת של נהר הירקון על ידי הבריטים במאבקם על ארץ ישראל נגד התורכים במהלך מלחמת העולם הראשונה. משם עוברים בסמטת שמעון התרסי, מול כיכר היל, ומגיעים לנחל. עוברים בגשר אבן גבירול, ממשיכים  דרך גן הבנים, אתר הנצחה לבני העיר תל אביב שנפלו במערכות ישראל, אל נמל תל אביב, ובהליכה על קו החוף עד לתחנת הכוח רידינג. שם תתגלה לפניכם טיילת החוף העוברת דרך מגדלור הנמל המפורסם ובסמוך לו תל כודאדי – המהווה נקודת היסטוריה נוספת במסלול. מדובר בתל המכיל שרידי מצודה ומבנים אשר נבנו ליד שפך הירקון לים כדי להגן עליו ועל הדרך הראשית ליפו, שם גם נמצאת עוד אחת משלוש המצבות לזכר צליחת הבריטים את הירקון – סגירת מעגל מתחילת המסלול. מומלץ במיוחד לסיים את הטיול בשקיעה היפה בפארק רידינג.  

באתר רשות נחל הירקון מופיעה מפת שבילים למטיילים ברגל ובאופניים, אותה ניתן להדפיס בקישור זה 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל info@rgg-news.co.il

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות
לקריאת כל התגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אולי יעניין אותך גם:

תושבי גבעתיים שנפלו ונרצחו ב-7.10 בבית הראשונים | צילום: עיריית גבעתיים

אירועי ה-7 באוקטובר בגבעתיים: הטקס המרכזי בגן הזיכרון

תפריט נגישות